Manuele Lymfe Drainage = MLD

Wat is Lymfe?

Lymfe is een kleurloze lichaamsvloeistof die door een apart vatenstelsel stroomt: het lymfevatenstelsel. Lymfe bestaat uit weefselvocht. In lymfe bevinden zich ook afvalstoffen van te gronde gegane cellen, welke uit eiwitten bestaan, en enkele witte bloedcellen (waaronder specifiek de lymfocyten). Lymfe wordt door lymfeklieren gefilterd, daarom is het een belangrijk onderdeel van het afweersysteem van het lichaam. Bloed in de bloedvaten is eiwitrijk en staat onder enige druk. Door die bloeddruk lekt er altijd enige vloeistof bij de capillaire (ragfijne) bloedvaten weg omdat die semipermeabel (wel doorlaatbaar voor water maar niet voor eiwitten of cellen) zijn. De uiteindelijke vochtbalans tussen lymfe en bloed wordt door osmose bepaald. Is de balans verstoord, dan kan lymfoedeem ontstaan.

De belangrijkste functies van het lymfatisch systeem zijn de afvoer van weefselvocht, de vetabsorptie uit de dunne darm en de afweer.

Afvoer van lymfe begint “blind”, zonder vaatjes, in de weefsels. De eerste afvoerwegen van Lymfe zijn eigenlijk “de weg van de minste weerstand” in het losmazige bindweefsel tussen cellen en andere structuren. Voor stroming de goede kant op is lymfe afhankelijk van drukverschillen (bijvoorbeeld tgv afwisselende spanning en ontspanning in naburige spieren) en van aanzuigkracht vanuit verder gelegen lymfevaatjes. Van daaruit wordt Lymfe opgenomen in primitieve lymfevaatjes, die verder richting hart iets meer vorm en stevigheid krijgen. Die lymfbanen hebben eigen spiertjes die “pompend” werken. Door deze pompende werking wordt het lymfvocht als het ware vooruit geduwd. Door kleine klepjes in de lymfbanen wordt voorkomen dat de lymfe terugstroomt.


Wat is MLD?

Manuele lymfedrainage is een techniek waarbij de therapeut, door een zachte pompende beweging, de vochtopname door de lymfvaten stimuleert en het functioneren van lymfvaten bevordert. Met specifieke handgrepen wordt de eigen beweeglijkheid van het lymfvatensysteem geactiveerd en gestimuleerd wat de afvoermogelijkheden van lymfe doet vergroten. Hierdoor kan er meer lymfe worden afgevoerd.

Het draineren begint in het halsgebied, bij de terminus, om zo de weg vrij te maken voor lymfe uit andere delen van het lichaam. Daarna worden o.a. de okselklieren, de bovenlijn en liesklieren gemasseerd en gedraineerd. Vervolgens komt de rechter kant aan de beurt. Zo wordt er ruimte gemaakt om lymfe uit het hele lichaam te ontvangen. Door de behandeling raken veel dieren uiteindelijk zeer ontspannen (ogen half dicht, gapen etc.). Na de behandeling willen veel dieren drinken en/ of plassen. Zorg ervoor dat dat mogelijk is. En continueer de rust om zoveel mogelijk baat van de behandeling te hebben. Poetsen ook even een dag uitstellen om het geactiveerde oppervlakkige lymfatisch systeem niet te beperken.

Wanneer pas ik MLD toe?

Ik gebruik MLD in overleg met de eigenaar als toevoeging aan wat ik doe als osteopaat en chiropractor. Na een osteopathische/ chiropractische behandeling kunnen behoorlijk veel afvalstoffen vrij komen. Om de afvoer daarvan zo goed mogelijk te laten plaatsvinden zal een MLD behandeling gunstig werken. Ook in het kader van een onderhoudsbeurt is het zinvol de werking van het lymfesysteem te bevorderen. Dieren die optimaal functioneel gehouden worden qua wervelkolom, spieren, fascia en lymfesysteem kunnen veel gemakkelijker genezen van kleine beschadigingen en zullen minder snel tgv training blessureleed ontwikkelen. Een MLD massage kost echter tijd; kan zo’n 2 tot 4 kwartier extra in beslag nemen na een gemiddelde osteopathische/ chiropractische behandeling. Daarom worden hiervoor extra kosten in rekening gebracht; zie de tab Tarieven. Ik ben nadrukkelijk géén MLD therapeut voor (acute) problemen die eerst door de dierenarts gezien moeten worden, zoals één of meerdere plotselinge zwelling(en), al of niet gepaard gaand met algeheel ziek zijn.

Hoe kan elke paardeneigenaar het functioneren van het lymfesysteem bevorderen?

1.    Voor de genoemde drukverschillen die de afvoer van Lymfe bevorderen zijn afwisselende spanning en ontspanning in naburige spieren belangrijk. Daarvoor is het nodig dat het dier zich zoveel mogelijk vrij kan bewegen. Langdurig verblijf in een box belemmert dat aanzienlijk, vandaar dat paarden gemakkelijk stalbenen ontwikkelen bij teveel stilstaan.
2.    Continue druk maakt stroming in het (gemakkelijk dichtgedrukte) lymfatisch systeem onmogelijk. Denk aan bandages, de druk onder het zadel, druk onder het hoofdstel, druk door slechtpassende dekens, de singel etc. Sommige van deze zaken kun je beperken. Heb je echt beenbescherming nodig? Passen je zadel en deken optimaal? Stap in naast het paard, dan warmen jullie beiden op zonder onnodige extra druk tgv het ruitergewicht. Stap uit naast het paard en haal zadel en hoofdstel er eerst af.
3.    Voor de afvoer in de benen speelt het hoefmechanisme een belangrijke rol. Dit betreft zowel de bloedcirculatie als het lymfatisch systeem. IJzers belemmeren het hoefmechanisme. Heeft jouw paard echt ijzers nodig?