Algemene aanwijzingen voor het heel houden van je hond

Probeer in huis zoveel mogelijk 'grip' te bieden: uitglijden betekent altijd beschadiging van spiercellen/ pezen/ ligamenten. Heel belangrijk is het om de haren tussen de tenen goed kort te houden. Indien de hond kreupel is, spierkracht mist vanwege jonge of juist oude leeftijd of aan het revalideren is van een blessure of operatie is een gladde vloer thuis uit den boze! Dan móet de ondergrond (via kleden of tapijt), "antislip" worden gemaakt.

Overgewicht is een zware belasting voor de hond, en al helemaal voor een hond die bepaalde problemen in het voortbewegen ervaart of heeft ervaren. Vraag de dierenarts om begeleiding bij het afvallen, bijvoorbeeld in de vorm van een speciaal dieetvoer. Geef uitsluitend de voorgeschreven hoeveelheid van het voorgeschreven voer. Gebruik bijvoorbeeld een Kong om de hond langer over het eten te laten doen. Of week een portie van het voer in heet water: nadat het is afgekoeld bevat het voer veel water en is daardoor volumineuzer, waardoor de hondenmaag toch gevuld voelt. Geef uitsluitend tussendoortjes die geschikt zijn in een caloriearm dieet en geef ze niet “gratis”, maar als beloning voor goed gedrag, liefst calorieverbruikend gedrag.

Voorkom afspringen (uit de auto, van de bank etc.) zoveel mogelijk vanwege de impact op de lage halswervels, de voorste borstwervels en de schouders en voorpoten. Ook spelen of rennen en lopen over zware en wisselende ondergrond, zoals strand en duin, veroorzaakt gemakkelijk blessures door overbelasting.

Een warming-up vóór sporten/ lopen/ rennen/ trainen/ impact is essentieel. Minimaal een kwartier tot 20 minuten lekker vlot lopen (aan de lijn) voldoet. Zonder warming-up zijn spieren koud en missen spierkracht, is gewrichtsvloeistof koud en dik en smeert slecht, zijn pezen en ligamenten koud en stram en inflexibel; dan rekken bindweefselvezels niet maar scheuren als er krachten op worden uitgeoefend. Stabilisatie van gewrichten (80% door spierarbeid) ontbreekt en de kans op blessures van gewrichten, pezen, ligamenten en spieren is zeer hoog. Dus NIET uit de auto laten springen, van meubilair laten springen, direct loslaten of anderszins zonder warming-up impact op het bewegingsapparaat laten plaatsvinden!

Hydrotherapie, zie https://hydrotherapiehond.nl/ , kan een belangrijke bijdrage leveren aan het opbouwen van spierkracht, zelfs indien de hond kreupel is, spierkracht mist vanwege jonge of juist oude leeftijd of aan het revalideren is van een blessure of operatie. Een alternatief is de hond bijvoorbeeld een meer of plas in laten lopen. Hoe dieper, hoe minder gewicht op de poten, maar ook hoe zwaarder voor hart en longen. Daar moet dus de ideale diepte voor gezocht worden. Bij dieper water en echt zwemmen is het raadzaam om de hond een zwemvest aan te trekken, o.a. om overbelasting van de rug te voorkomen. Zie: https://www.outdoordogshop.nl/activiteiten/watersport

Ter preventie van (verergering van) halsproblemen kan de hals van de hond heel goed ontzien worden door een Perfect Fit borsttuig te gebruiken in plaats van een halsband. Zie Perfect Fit Borsttuig