Lumbo-Sacrale Instabiliteit

LSI is een nare aandoening voor vooral grotere honden. Het betekent dat er teveel bewegelijkheid zit tussen de laatste lendenwervel en het heiligbeen.

Het lichaam reageert daarop met pogingen tot stabilisatie. Soms resulteert LSI zo -door botnieuwvorming ter plaatse- in compressie van het ruggemerg. In vrijwel alle gevallen van LSI reageert het lichaam met verhoogde spierspanning. De overmatige beweeglijkheid doet namelijk pijn, dus het lichaam probeert die bewegelijkheid te beperken door verhoogde spierspanning, resulterend in stijfheid. De vicieuze cirkel (pijn-spierspasmen-stijfheid) is daarmee rond.

Die verhoogde spierspanning zorgt ook voor druk op uittredende zenuwen die de achterpoten van informatie moeten voorzien. Zo resulteert LSI vaak in instabiliteit in heupen en/ of knieën (met een grotere kans op gescheurde kruisbanden).

Mijn behandeling bestaat uit het doorbreken van de vicieuze cirkel, door op elk van die factoren in te grijpen. Pijn bestrijd ik met high power laser en kinesiotape. Spierspasmen bestrijd ik met osteopathie en stijfheid bestrijd ik met chiropractie.

De pathologische veranderingen kunnen uiteraard niet ongedaan worden gemaakt, maar door deze aanpak blijken de meest honden langdurig pijnvrij te kunnen functioneren. Door de verbeterde zenuwvoorziening kunnen ze daarbij spieren opbouwen en heupen en knieën beter stabiliseren.