Paard (Nazorg)

Nazorg
Een osteopathische en/ of chiropractische behandeling herstelt de doorbloeding en zenuwvoorziening en verbetert daarmee de afvoer van gestapelde afvalstoffen uit het probleemgebied en de aanvoer van zuurstof en voedingstoffen. Het maximale resultaat van een behandeling is dan ook niet direct bereikt, maar is afhankelijk van het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

De eerste week na een behandeling dient het paard dan ook rust te krijgen. Wel voldoende beweging, maar geen ruiter of amazone erop. Wel werken aan de hand, in de stapmolen of aan de longe. Bijvoorbeeld 2 x 30 minuten per dag. Als wandelen aan de hand lastig is omdat het paard zich daarbij te druk maakt om dit veilig en effectief te kunnen doen kan de ConCord Leader uitkomst bieden. Zie http://www.miekeverdonk.com.

Buiten staan mag wel, zoals het dier dat gewend is.

De tweede week wordt hetzelfde programma gevolgd, met daarbij 3-4 x, verdeeld over de week, voorwaarts-neerwaarts stappen onder de ruiter. Na deze periode kan het dier weer opgebouwd worden volgens een verantwoord trainingsschema.

Herhaling van het consult is aan te raden zo’n 3 weken na de eerste behandeling, dan is het maximale effect van die eerste behandeling zeker bereikt en kan onderzocht worden wat er aan problemen resteert. Een regelmatig osteopathisch/ chiropractisch consult (3-4 x per jaar) kan veel klinische problemen voorkomen.

Oefeningen
Door het dagelijks laten doen van oefeningen ontwikkelt het paard de spieren die nodig zijn voor balans, kracht en souplesse. Onderzoek heeft uitgewezen dat paarden die revalideren ongeveer 80% kans hebben op recidief van hun klachten. Door het trouw uitvoeren van de toepasselijke oefeningen was dit terug te brengen tot ruim 30%. Zie onder de tab voor de oefeningen waar het om gaat.