Paard: Osteopathie en Chiropractie

Op dit moment heb ik het dermate druk dat ik alleen nog nieuwe honden en katten patiënten aanneem, dus geen paarden.

Indicaties
Een osteopaat en/ of chiropractor heeft niet alleen een preventieve waarde; ook aandoeningen die de behandeling van een dierenarts behoeven kunnen sneller genezen als een osteopaat een eventuele hoger gelegen oorzaak kan herstellen. Hierdoor wordt ook de kans op recidief kleiner. Alle rijtechnische problemen, zoals problemen met de nageeflijkheid, verzamelen of verruimen, tempowisselingen, overgangen, (aan)galopperen, galopwissels, tact en regelmaat, rechtgerichtheid, ontspanning, stelling en buiging of kantelen van het hoofd zijn belangrijke indicaties. Bij spierproblemen helpt massage de doorbloeding te verbeteren. Vaak zijn spierproblemen echter een gevolg van pijn en/ of stijfheid. Bedenk dan dat massage de symptomen bestrijdt, maar dat osteopathie en/of chiropractie de oorzaak aanpakken! Osteopathie en/of chiropractie dienen niet gezien te worden als een alternatief voor de paardenarts maar als een aanvulling als er al problemen zijn en als preventief “onderhoud” van het paard.

Wanneer beter geen osteopathie en/of chiropractie?
Bij koorts, (acute) koliekverschijnselen, acute ernstige kreupelheden, de eerste 3 maanden en de laatste maand van de dracht en de eerste maand na de bevalling is het verstandig om niet osteopathisch en/ of chiropractisch te behandelen. Houd er rekening mee dat een osteopaat en/ of chiropractor wel “alles” los kan maken, maar dat eventuele structurele veranderingen, zoals artrose, hoefkatrolontsteking of kissing spines, daarmee niet verdwijnen. Eenmaal “los” kan het zijn dat dat soort structurele, niet te genezen, problemen meer opvallen. Sommige paarden houden de rug vast om de pijn ten gevolge van bijvoorbeeld artrose niet te voelen. Zo’n paard lijkt niet altijd geholpen met een behandeling van een osteopaat en/ of chiropractor.

Het paard is een diersoort waarvoor de osteopaat/ chiropractor bij uitstek veel kan betekenen!
Het dragen van een ruiter is topsport voor een paard. Topsport vereist zorgvuldige begeleiding en verzorging. Het dragen van een ruiter leidt gemakkelijk tot rugproblemen bij het paard. Ook trauma, of een probleem elders (in de ledematen of internistische problemen) kunnen tot blokkaden leiden. Ter compensatie zal het paard de belasting herverdelen en bepaalde lichaamsdelen en/ of ledematen relatief zwaarder gaan belasten, wat op termijn tot blessures zal leiden.