Rugproblemen

Rugproblemen bij het paard komen bijzonder vaak voor. Daar zijn veel verschillende oorzaken voor, waarvan ik er een aantal op een rijtje zal zetten:

1.      1. Het paard "lift" zijn rug niet, waardoor het gewicht van de ruiter de doornuitsteeksels (te) dicht bij elkaar brengt. Het paard lift zijn rug in eerste instantie door "voorwaarts neerwaarts" te lopen": de halsspieren en de nekband trekken de doornuitsteeksels van de borstwervels naar voren en daarmee de rug omhoog. Na voldoende training van o.a. de buikspieren kan het paard ook de rug liften door meer onder te treden met de achterhand: de grote bilspier trekt de doornuitsteeksels van de lendenwervels naar achteren en daarmee de rug omhoog. Het liften van de rug gebeurt door het ontspannen en verlengen van de lange rugspieren en het aanspannen van met name buik- en halsspieren.

2.      2. Bij (subtiele!) kreupelheid van een achterbeen of chiropractische beperkingen in het bekken of de lendenwervels zal het paard de achterhand ook niet voldoende onder de massa kunnen brengen.

3.      3. Bij (subtiele?!) kreupelheid van een voorbeen of chiropractische beperkingen van de lage halswervels zal het paard de voorbenen onvoldoende onder het zwaartepunt door trekken en de rug "wegdrukken".

4.      4. Gebitsproblemen, nekbandlaesies, beperkingen rond de atlas, hals artrose etc. resulteren in een verstoorde aanleuning en vormen een beletsel voor punt 1.

5.      5. Zadelpasproblemen (maar ook deken-pas-problemen!) veroorzaken pijn waardoor het paard de lange rugspieren niet kan of wil ontspannen en dus met een weggedrukte rug moet lopen.

6.      6. Een ruiter zonder balans of onafhankelijke zit heeft hetzelfde effect.

7.      7. Trauma, aangeboren afwijkingen, tumoren, etc.

Het dragen van een ruiter is topsport voor een paard! Ga na of je er alles aan doet om je paard "heel" te houden!